Teràpia Familiar Sistèmica

La teràpia familiar és un estil de vida. Mira, escolta i sent a tots els membres de la família i les seves interaccions: com ens comuniquem i com ens entenem, de quina manera ens estimem, en quin moment estem, què ens fa ser una família… A vegades a la tristesa li diem ràbia, i a l’amor, crítica. Potser la protecció és entesa com a control i la rebel·lia com a rebuig. Durant les sessions de teràpia familiar s’aprèn, justament, a comunicar i descodificar aquests missatges, a deixar de comunicar amb els símptomes, per comunicar amb les paraules.

Tots i totes les persones que convivim ens hem trobat davant de situacions de desacord o desavinença. La convivència és tot un aprenentatge i, més encara, si els convivents són persones amb un vincle tant especial i fort com el d’una família. És per això que sovint la família es troba en una situació de crisi, dirigida cap al canvi. La teràpia familiar posa especial atenció a les fases del cicle vital, per tal d’adaptar la teràpia a les circumstàncies personals.

Teràpia familiar, però, no és només qui hi ha a la consulta, sinó qui hi ha a la nostra ment. Per això, no sempre es treballa amb tots els membres de la família alhora.

Quan recomanem la teràpia familiar?

– Quan la família es troba en un moment de canvi de cicle i, per tant, necessita una nova adaptació (fills adolescents, nit buit, jubilació, etc.)

– Quan hi ha un divorci o una separació de la parella i no sabem com gestionar-ho.

– Quan som una família reconstituïda i ens costa adaptar-nos a la nova situació.

– Quan el nostre fill o filla pateix bullying.

– Quan qualque membre de la família es troba en situació de Trastorn de la Conducta Alimentaria (TCA)

– Quan som una família adoptiva i sentim pors i incerteses.

– Quan qualque membre de la família es troba en una situació d’addicció.

– Quan qualque membre de la família ja no hi és present i estem submergits en processos de dol.

– Quan tenim dubtes entorn de les funcions parentals o no ens posem d’acord amb com hem de tenir cura del nostre fill o filla.